Τρίτη 23 Απριλίου 2013

ΜΕΛΕΤΗ Η. ΜΕΛΕΤΟΠΟΥΛΟΥ


ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΟΥ ΜΕΛΕΤΗ  Η.  ΜΕΛΕΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ
              
    Το βράδυ της 20ής Απριλίου 2013, στο βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου στην Καλαμάτα, ο Μελέτης Η. Μελετόπουλος, εκπαιδευτικός και συγγραφέας του έργου Η ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΩΝ:ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ (εκδόσεις Παπαζήση, γ΄έκδοση 2008), πραγματοποίησε διάλεξη με θέμα την Δικτατορία των Συνταγματαρχών και απάντησε σε ερωτήσεις του κοινού.
    Ο ομιλητής ανέφερε ότι η ανάλυσή του βασίζεται επιστημονικά στην μεθοδολογία του Νίκου Πουλαντζά και στην διάκριση που ο μεγάλος κοινωνιολόγος έθεσε μεταξύ των φαινομένων του φασισμού και της στρατιωτικής δικτατορίας.
     Ο φασισμός διαθέτει μαζική υποστήριξη, τα στελέχη του προέρχονται από μικροαστικά και πληβειακά κοινωνικά στρώματα, ισχύει δε η αρχή του ενός ανδρός (Führerprinzip).  Αποσκοπεί στην επιβολή ολοκληρωτικού καθεστώτος και ελέγχου της κοινωνικής και πνευματικής ζωής στο σύνολό της. Η καλύτερη ανάλυση του ολοκληρωτισμού, τόσο στην ναζιστική όσο και στην σταλινική του εκδοχή, οφείλεται στην σπουδαία γερμανοεβραία φιλόσοφο, μαθήτρια του Karl Jaspers, την Hannah Arendt.
    Αντιθέτως η στρατιωτική δικτατορία αποτελεί ρήξη του κοινοβουλευτισμού με πολλά στοιχεία συνέχειας, κατά κανόνα δεν υπάρχει λαϊκό κίνημα βάσης, ενώ η διακυβέρνηση εξασφαλίζεται μέσω του εξωτερικού, διά της βίας καταναγκασμού, χωρίς να υπεισέρχεται σε μεθόδους ελέγχου της συνείδησης. Η Δικτατορία της 21ης Απριλίου αποτελεί κλασσικό φαινόμενο της δεύτερης κατηγορίας, ενώ ο νεοναζισμός ανήκει στην πρώτη κατηγορία.
    Στην συνέχεια, ο ομιλητής ανέλυσε τα ιδεολογικά και πολιτικά χαρακτηριστικά του δικτατορικού καθεστώτος και την οικονομική του πολιτική, απάντησε δε σε πλήθος ερωτήσεων του κοινού.