Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ- Για τις εξελίξεις στον Αραβικό κόσμο

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΤΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΑΒΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Το σύνολο σχεδόν του Αραβικού κόσμου τελεί υπο καθεστώς εξέγερσης και μία μετά την άλλη οι αραβικές χώρες αποτινάσσουν τις οικονομικές ολιγαρχίες που τις κυβερνούν δικτατορικώς επί σειρά ετών.
Οι κοινωνίες αντιδρούν στη μακρόχρονη καταπίεση, στην έλειψη προοπτικής, στην κατασπατάληση και αρπαγή του βασικού τους πλούτου, που είναι το πετρέλαιο, και στην πλήρη απουσία στοιχειωδών ατομικών δικαιωμάτων.
Μία σειρά καθεστώτων που επί σειρά ετών επιβίωσαν χάρη, κυρίως, στη βοήθεια της Δύσεως, έχουν δημιουργήσει μηχανισμούς καταδυνάστευσης των κοινωνιών απαγορεύοντας την άσκηση των θεμελιωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτών και την έκφραση της διαφορετικής θέσεως. 
Με πρόσχημα τον Ισλαμικό φαουνταμεταλισμό τα καθεστώτα παρέδωσαν τις κοινωνίες σε στυγνούς αστυνομικούς μηχανισμούς και, ταυτοχρόνως, εξόντωσαν φυσικά ή εξόρισαν κάθε φιλελεύθερη και γενικώς αντίθετη προς αυτά φωνή.
Το 40% του πληθυσμού των Αραβικών χωρών είναι κάτω των 25 ετών, γεγονός που δημιουργεί στις κοινωνίες τρομακτικές πιέσεις για την εξασφάλιση απασχόλησης. Ο Αραβικός κόσμος έχει ανάγκη από δυναμικά προγράμματα ανάπτυξης, τα οποία μπορούν να προκύψουν μόνο από δημοκρατικώς εκλεγμένες κυβερνήσεις.  Είναι βέβαιο ότι τα επόμενα χρόνια οι κυβερνήσεις που θα προκύψουν μετά την ανατροπή των αξιοθρήνητων δικτακτοριών θα αντιμετωπίσουν σοβαρότατες προκλήσεις εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης των κοινωνιών.
Ο δυτικός κόσμος πρέπει επιτέλους να αντιληφθεί ότι το μακροπρόθεσμο συμφέρον του είναι ταυτισμένο με την υποστήριξη του εκδημοκρατισμού των Αραβικών χωρών, γεγονός που θα αποκλείσει οιασδήποτε φύσεως και ιδεολογίας εξτρεμισμούς και ακρότητες και θα εγγυηθεί τη σταθερότητα της περιοχής.
Η Ελλάδα, που βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με το αραβικό τόξο, έχει κάθε λόγο να επιθυμεί  την ανάδειξη στην εξουσία δημοκρατικών κυβερνήσεων, με τις οποίες θα έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει σχέσεις ισότιμης συνεργασίας επί τη βάση των αρχών της διεθνούς νομιμότητος και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Περαιτέρω, καθίσταται για άλλη μια φορά προφανές ότι, για τη χώρα μας, η ταχύτερη δυνατή έξοδος από την οικονομική κρίση συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση για την άσκηση αξιόπιστης εξωτερικής πολιτικής σε μια περιοχή που χαρακτηρίζεται από εξαιρετική ρευστότητα. 

Ενισχύστε το μήνυμα μας, στέλνοντάς το στους φίλους σας !!!
www.dimokratikoi.gr